Exercitiu simulare cutremur la scoala – 14.03.2023

În data de 14 martie 2023 a avut loc la Liceul Teoretic „Alexandru Mocioni” din Ciacova o simulare a unui cutremur şi exerciţiu de evacuare a elevilor şi cadrelor didactice.

Exerciţiul de evacuare reprezintă forma activităţii de prevenire prin care se transmit cunoştinţele teoretice privind tipurile de risc şi măsurile de prevenire, pentru a se forma deprinderile practice de comportare şi intervenţie ale cadrelor didactice, personalului auxiliar şi nondidactic, precum şi ale preşcolarilor şi elevilor în caz de incendiu/seism.

Pe timpul desfășurării exercițiului de evaculare în caz de producere a unui cutremur trebuie respectate următoarele reguli:

– Păstrarea calmului, evitarea intrării în panică. În plus, elevii trebuie să se protejeze reciproc, fără să se sperie de zgomotele din jur;

– Pentru prevenirea panicii şi rănilor, elevii trebuie să asculte recomandările cadrelor didactice. Acestea trebuie să nu permită nimănui să fugă din încăpere, clasă, să ţipe sau să propună evacuarea. Trebuie evitată fuga pe uşă, săritul pe fereastră, alergatul pe scări şi utilizarea liftului sau producerea aglomeraţiei;

Dacă începe mișcarea seismică:

-Elevii trebuie să rămână pe loc.  Nu trebuie să fugă.

-Aceştia se vor proteja în locuri sigure, sub bancă sau sub masă.

-Se vor feri de obiectele înalte, de cele suspendate şi de ferestre.

-Vor asculta institutorii – învățătorii şi profesorii.

-Profesorii vor menţine uşa deschisă.

La semnalul prelungit al soneriei (2 minute, 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele) personalul trebuie evacuat ținându-se cont de câteva aspecte extrem de importante:

-Elevii vor părăsi clădirea sub supravegherea profesorului. Se vor folosi toate căile de evacuare şi salvare fără pericole. Nu se vor lua alte obiecte (ghiozdane, obiecte de vestimentaţie etc.).

– Personalul se va aduna pe terenul de sport sau un platou prestabilit care să îi confere siguranţă;

– Elevii vor fi dispuşi pe clase în ordinea băncilor;

-Profesorii vor avea obligația să facă prezenţa, raportând de urgenţă directorului eventuala lipsă nemotivată a unuia dintre elevi;

-Se va verifica cunoaşterea şi capacitatea de punere în aplicare a sarcinilor ce revin personalului de la locul de muncă în caz de incendiu:

– Maniera de comportare a elevilor la primirea semnalului acustic de alarmare;

– Maniera de desfăşurare a activităţii de salvare şi evacuare a persoanelor şi a materialelor periculoase;

– Îndeplinirea anumitor bareme de timp stabilite şi a timpilor operativi de intervenţie;

Odată executat exerciţiul se acţionează semnalul de încetare a alarmei care va fi compus dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.

 Exerciţiul de alarmare şi evacuare se execută în condiţiile cele mai dificile (de exemplu: unele coridoare şi/sau casa scării pline de fum). Elevii trebuie informați corect în ceea ce privește comportamentul pe care trebuie să-l aibă în caz de incendiu şi anumite pericole la care pot fi supuşi.

Aceștia trebuie să știe, de exemplu, că trebuie să meargă cât mai aproape de podea în încăperile cu fum. De asemenea, trebuie să știe semnificaţia uşilor închise ca protecţie contra propagării fumului şi căldurii, să stingă focul de pe hainele incendiate cu o altă haină sau prin rostogolire pe podea, că este interzis să utilizeze liftul în caz de incendiu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.